Pages

Ads 468x60px

27 Ekim 2006

seri katiller

Geçen hafta bütün ülkenin nefretini üzerlerine çeken 2 psikopat katilin cinayetleri haber olmaya başlayınca bilgisiz ve özenti medyamız hemen bu insanlara "seri katiller" demeye başladı. Hayır efendim, değiller. Bunlar sadece psikopat katiller. Bu kadar mı Amerika özentisi olunur, medya nerdeyse göbek atacak, "yaşasın, artık bizim de seri katillerimiz var diye. Neyse, "İnsanlık hazinesi" dedigim Wikipedia'da seri katillerin tanımını okuyabilirsiniz. Konu ile ilgilenir de bu kaynak yeterli gelmezse, seri katiller ve psikolojileri ile ilgili dilimizde yayınlanan birkaç kitap mevcut, onlara da danışabilirsiniz. (Ama okurken sinirlerinizin bozulacağı konusunda sizleri önceden uyarmam lazım)

Şu dandik blog'a bile birşeyler yazarken araştırmadan, okumadan yazmaya çekiniyorum. Bu adamlar nasıl milyonların okuduğu gazetelere böyle bilgisizce yazıyorlar anlamak mümkün değil. Bizim katillerin tanımı (bence) tam olarak burda. Ayrıca Wikipedia'da "serial killer", "spree killer" ve "mass murderer" tanımları arasındaki farkları da bulabilirsiniz.

6 yorum:

decato dedi ki...

Psikopat katil diyebilmek icin psikanaliz yapmalari lazim. Belki de sizofrendirler mesela? Ya da Korsakoff sendromlari var da, her cinayeti ilk defa adam olduruyorlarmis gibi hissederek isliyorlardir. Seri katil ifadesi de islerini cabucak yani seri bi sekilde yaptiklari icin soylenmis olabilir. Duyduguma gore hep 'tek atis' yapmislar tufekle...

Admin dedi ki...

Psikopat kelimesi Fransızca "psychopathe"den dilimize gelmistir. Anlami "ruh hastasi" demektir. (İngilizce psychopath) O yuzden sevgili Onur, senin siraladigin tum ruh hastaliklari aslinda psikopat tanimina dahil oluyor. Elbette seri katiller de psikopattir ancak bahsettigim kisiler "seri katil" tanimina ve ruh haline uymamaktadir. Benim itiraz ettigim nokta da bu zaten, onlara yapilan "seri katil" yakistirmasi. Aslinda bu insan musvetteleri icin "hasta katiller" desem sanirim daha dogru olacakti.

Admin dedi ki...

Bu arada ilginc birkac bilgi daha vereyim, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_serial_killers_by_country adresinde ulkelere gore seri katillerin listesi bulunmaktadir. O listede gorulebilecegi uzere en cok seri katilin ciktigi 2. ulke İngiltere, 1. ulke ise Amerika. Bu bence uzerinde derince dusunulmesi gereken bir konu. Listede Türkiye'nin gorunmemesi sizi yaniltmasin, zira ulkemizde Mobilyaci Katil (ki yanlis bilmiyorsam kendisi bir sure once afla serbest birakilmistir) ve Kolici Katil gibi seri katiller bulunmaktadir. Ulkemizdeki seri katiller ile ilgili daha ayrintili bilgi icin Sevinc Yavuz'un SiyahBeyaz yayinlarindan cikmis olan "Kolici: bir seri katilin öyküsü" adli kitabina basvurulabilir.

decato dedi ki...

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=psikopati

Psikopati tum ruh hastaliklarinin adi degil, semptomlarina dair belli tanimlari var sevgili Muzo. Ayrica tum bu seri katilleri takip ediyor olmak bana unlu dusunur Obi Wan Kenobi'nin soyledigi su sozu hatirlatti:

Who's the more foolish? The fool or the fool who follows him?

Admin dedi ki...

olm, pardon Sevgili Onur, bir kelimenin anlami icin ben Türk Dil Kurumu web sitesine, sen ise eksisozluk'e bakiyorsun :)

decato dedi ki...

Bilgi caginda yasiyoruz :P

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

Kendi halinde, sıradan, hayatın koşturmacası içinde yuvarlanıp giden, çocuk ruhlu ve hiç büyümek istemeyen bir adam burada içini döküyor...